Joure

Joure

Joure en omgeving is niet alleen mooi door het vele water, bossen, dorpen en het weidse open landschap. Er gebeurt altijd wat. Het bruist in de zomer van evenementen, van waterspektakel tot luchtballonnen. Geen wonder dat elk jaar weer heel veel toeristen ons gebied bezoeken.

Joure (Fries: De Jouwer) is een plaats in de Nederlandse provincie Friesland en de hoofdplaats van de gemeente de Friese Meren. Joure is ontstaan boven op een zandrug op een kruising van waterwegen naast het voormalige dorp Westermeer. De plaats is van oudsher geen stad, maar tevens te groot om een dorp te worden genoemd. Naar Oud-Friese traditie wordt zo’n plaats een vlecke genoemd.
De naam van Joure is verder onlosmakelijk verbonden met die van Douwe Egberts. In 1753 begon de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes, aan de Midstraat in Joure een zaak in koloniale handelswaren, die is uitgegroeid tot de bekende koffiebrander.

De gemeente De Friese Meren is niet alleen mooi door haar vele water, bossen, dorpen en het weidse open landschap. Er gebeurt altijd wat. Het bruist in de zomer van evenementen, van waterspektakel tot luchtballonnen. Geen wonder dat elk jaar weer heel veel toeristen ons gebied bezoeken.

Evenementen 2020